GundemXeber

  • Əsas Səhifə
  • GündəmXəbər
  • Ölkə
    • Cəmiyyət
    • Bölgə xəbərləri
    • Mədəniyyət
    • Kirminal
    • Hadisə
  • Siyasət
  • İqtisadiyyat
  • İdman
  • Maraqlı
  • Maqazin
  • Müsahibə
  • Dünya

Gundemxeber.az » Ölkə » ABŞ gəmisində çalışan azərbaycanlı aşpaz: ​"Köpək balığını yemək çox maraqlı idi" - MÜSAHİBƏ

ABŞ gəmisində çalışan azərbaycanlı aşpaz: ​"Köpək balığını yemək çox maraqlı idi" - MÜSAHİBƏ

Tarix: 24-08-2015, 20:25 Bölmə :Ölkə Baxış: 0
ABŞ gəmisində çalışan azərbaycanlı aşpaz: ​"Köpək balığını yemək çox maraqlı idi" - MÜSAHİBƏ

Emil Hümbətov: "Zənginlər təbii məhsullara üstünlük verirlər"
Bakı. 24 avqust. REPORT.AZ/ ABŞ-ın "Carnival Group" şirkətinə məxsus gəmidə baş aşpaz vəzifəsində çalışan Emil Hümbətovun "Report"a müsahibəsi.
- Emil bəy, beynəlxalq səviyyəli aşpaz olmaq üçün hansı mərhələlərdən keçdiniz?
- 1995-ci ildən bu günə kimi beşulduzlu dünya şəbəkələrində çalışıram. Bu günə kimi çoxsaylı treninqlərdə iştirak etmişəm. Dünya səviyyəsində olan treninqlərdə qida ilə necə rəftar edilməsini, xüsusi qida gigiyenasına əməl etməyin qaydalarını öyrənmişəm. İşçilərimin də bu cür treninqlərdə iştirak etməsini tələb edirəm. Onlar işlərinin peşəkarı olduğunu sübut etməlidirlər. Qəbul etdiyimiz qida ilə necə rəftar etməli olduğumuzu bilməsək, onun çox böyük fəsadları ola bilər. Məsələn, bilməliyik ki, uşaqların qida rasionunda nələr olar, nələr olmaz. Elə qidalar var ki, onları qarışdırdıqda fəsadlar verə bilər.
- Nəyə görə Azərbaycan şirkətlərini deyil, xarici təmsilçiləri seçirsiniz?
- Azərbaycanda beşulduzlu dünya şəbəkələri var. Mən əvvəldən də xarici ölkələrdə çalışdığım üçün xarici şirkəti seçmişəm. Oman Sultanlığında, Birləşmiş Ərəb Əmirliklərində səviyyəli otellərdə işləmişəm. Neçə ildir Azərbaycana qayıtmışam, dünyanın burada təmsil olunan beşulduzlu şəbəkələrində çalışıram. Fikirləşirəm ki, xarici bir şirkətdə çalışmaqla həm Azərbaycanı təmsil edər, həm də öz peşəkarlığımı artıraram. Mətbəx işi sonsuz dərya kimidir. Hər sahədə olduğu kimi, otel sistemi də inkişaf edir. Biz düşünə bilməzdik ki, vaxt gələcək qidanı rənginə uyğun taxtalarda doğramalı olacağıq, çiy qidanı ayrı, bişmiş qidanı ayrı doğramağın vacib olduğunu öyrənəcəyik. İndi bu sahə bıçaqların, istifadə olunan bütün ləvazimatların belə yuyulmasının ciddi bilik tələb etdiyi sahəyə çevirilib.
- Gəmidə təşkil olunan səyahətlər neçə günlük olur?
- Bir həftə, 15 gün və ən çoxu isə bir ay çəkir.
- Səyahət zamanı qidalanma sahəsində ən çox nələrə diqqət olunur?
- Hazırlanan yeməklərdə istifadə olunan məhsulların mövsümə uyğun olmasına fikir verilir. Müxtəlif fəsillərdə insan orqanizmi üçün ziyan verməyən, faydalı olan yeməklərə üstünlük verilir. Gəmilərdə bütün dünyanın mətbəxinə müraciət olunur. Restoranlarda hər gün bir ölkənin yeməyinə yer verildiyi günlər olur. Mən çalışacağam ki, Azərbaycanın da yeməklərini orada təbliğ edim. Dubay şəhərində çalışanda bizim konsulluqdan vətənimiz haqqında materiallar götürərək Azərbaycan günləri keçirirdim. Otelin içində ərəblərə Azərbaycan, milli yeməklərimiz haqqında məlumatlar verirdim. İstəyirəm ki, təbliğat işlərini indi də ABŞ şirkətində çalışdığım müddətdə davam etdirim. Bizim yeməklər onların çox xoşuna gəlir. Kateqoriyaya görə, yeməklərimiz "fast-food" yeməklərə daxil deyil. Milli yeməklərimizin hazırlanması müəyyən bir zaman tələb edir ki, nəticədə təam daha dadlı olur. Yeməklərimiz dünyada çox bəyənilir.
- Avropada, ABŞ-da təkcə "fast-food" yeyilir?
- Avropada, xüsusilə ABŞ-da həyatın ritminin sürətli olduğu şəhərlərdə həm insanların, həm də restoran sisteminin yemək bişirmək üçün çox zaman ayırmağa vaxtları yoxdur. Eləcə də qidanı qəbul etməyə çox zamanları olmur. Ona görə də çörəkarası qızartmalar, hamburger və s. "fast-food"lara üstünlük verirlər. Bu, həzm sisteminə, insan orqanizminə mənfi təsir göstərir. Ona görə də ABŞ əhalisi piylənmədən əziyyət çəkir. "Fast-food" qidalar müxtəlif xəstəliklərin yaranmasına səbəb olur.
- Dünyanın müxtəlif ölkələrində aşpaz kimi fəaliyyətiniz olub. Qidalanma mədəniyyətlərimiz arasında hansı fərqlər var?
- Deyək ki, Avropada qidalanma mədəniyyəti bizdən fərqli olaraq başqa formada inkişaf edib. Onlar çox yemək yesələr də, toylarda, hansısa şadlıqlarda qidanın sadəcə masanın üzərinə yığılmasının tərəfdarı deyillər. İsti, təzə bişirilmiş yemək tələb edirlər. "Fast-food" olsa belə. Heç bir zaman bizim kimi yeyə bilməyəcəkləri çox çeşiddə yeməyin masaya çıxarılmasının tərəfdarı deyillər. Hətta onlar əksər toylarda yeməklərin verilməsinə razılaşmırlar. Şirniyyatla kifayətlənirlər. Bəzi adamlar da var ki, masa servisi yox, fərdi olaraq bir qabda soyuq, bir qabda isə isti yemək servisi etməklə kifayətlənirlər.
- O zaman toylarda pul yazdırmaq adəti də yoxdur...
- Xüsusilə Avropada puldansa çox zaman evə lazım olan əşyalar və ya səyahət etmələri üçün hədiyyələr verirlər.
- Emil bəy, aşpazlıq üçün yaş məhdudiyyəti varmı?
- Yaş məhdudiyyəti fiziki cəhətdən normalar aşağı düşdükdə ola bilər. Amma mən dünya kulinariyasını izləyirəm və Dünya Baş Aşpazlar Assosiasiyasının üzvüyəm. Bəzi hallarda baş aşpazların 75 yaşlarında belə işlərinə davam etdiklərini görmüşəm. Çox cavanlara da fiziki cəhətdən üstün gəlirlər. Bizdə bir az yaşayış normaları fərqlidir. Ona görə də yuxarı yaşlarda o cür işlərdə çalışmaq çətin olur.
- Yəqin ki, Azərbaycandakı restoranlar, şadlıq saraylarının real durumdan xəbərdarsınız. Bəs xarici ölkələrdəki otellərdə, restoranlarda xidmət göstərən ofsiantlara qarşı hansı tələblər var?
- Qulluq sahəsində çalışanlar davranışından tutmuş şəxsi təmizliyinə qədər hər şeyə əməl etməlidirlər. Üzlərini vaxtında qırxmalı, dırnaqları təmiz saxlamalı, əllərində yara olmamalıdır. Geydiyi forma təmiz olmalı, vaxtlı-vaxtında çimməlidirlər ki, tər qoxusu gəlməsin. Düzgün, sürüşməyən və tərləməyən ayaqqabılardan istifadə etməlidirlər. Geydiyi paltar sintetik olmamalıdır ki, tərləməsin. Qida ilə davranışı düzgün olmalıdır. Hər zaman əlcəklə qulluq etməlidirlər. Otel sistemi üçün xüsusi mayelər var ki, əllər onunla yuyulmalıdır. Həmin sabunların iyi yoxdur və bakteriyalar qalmır. Daha sonra əllərini xüsüsi maddə ilə dezinfeksiya etməlidirlər. Məsələn, iş arasında siqaret çəkirlər ki, bunların hamısı nikotindir və mikrobdur. Siqaret çəkdikdən sonra təkrar işə davam etmək dünya otel sistemində qəti qadağandır. Əllərini ancaq dezinfeksiya etdikdən sonra işləyə bilərlər.
- Çalışdığınız ölkələrdə də balıq Azərbaycanda olduğu qədər az yeyilir?
- Dünyada balıq çeşidləri həddən artıq çoxdur. İşlədiyim ərəb ölkələrində okeana çıxış olduğu üçün dənizdən çıxan məhsullar çoxdur və çox istifadə olunur. Okean balıqları insan orqanizmi üçün çox faydalıdır. Mən heç vaxt düşünməzdim ki, Oman Sultanlığına gedəndə marketdən köpək balığının ətini ala bilərəm. Mənim üçün köpək balığını bişirmək də, yemək də çox maraqlı idi. Çox ləzzətli idi. Elə balıq və dəniz məhsulları var ki, Azərbaycanda yoxdur. Hətta beşulduzlu otellərdə belə istifadə olunmur. Çünki bunlar bizim bazar üçün yenidir və insanların pul kisəsi üçün çox bahalıdır.
- Zəngin insanlar daha çox hansı qidalara üstünlük verirlər?
- Hazırda dünyada belə bir tendensiya gedir ki, zəngin insanlar məhsulun rənginə, görünüşünə deyil, təbii olmasına üstünlük verirlər. Yəni zənginlər orqanik məhsullar tələb edirlər. Yetişdirilməsində heç bir dərman vasitəsindən istifadə olunmayan qidalara üstünlük verirlər. Çalışırlar ki, "fast-food"la qidalanmasınlar. Dəniz məhsullarına üstünlük verirlər.
- Genetik modifikasiya olunmuş məhsullara münasibətdə nələri müşahidə edirsiniz?
- Dünyada bu məsələyə qarşı çox həssas yanaşma var. ABŞ-da Qidaların Təhlükəsizliyi Nazirliyi yaradılıb. Bizdə belə bir şey yoxdur. Çox istərdim ki, bizdə də olsun. Avropa ölkələrində məhsulları xüsusi qurğularla yoxlayır və tərkibində kimyəvi maddələr olub-olmadığına, geninin dəyişdirilib-dəyişdirilmədiyinə baxırlar. Əgər varsa, həmin məhsulları satan şirkət cəzalandırılır və fəaliyyəti dayandırılır. Bu səbəbdən əksər şirkətlər məhsulu orqanik yetişdirməyə çalışır, yoxsa iflas ola bilər.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Geri

Oxşar yazılar :

    
  • ​Məşhur türkiyəli aşpaz bu dəfə Kadırovu təəccübləndirdi - FOTO

    ​Məşhur türkiyəli aşpaz bu dəfə Kadırovu ...

    23-11-2018, 09:50

  • 
  • BMT həyəcan təbili çalır: “Dünyada qida ehtiyatı tükənə bilər”

    BMT həyəcan təbili çalır: “Dünyada qida ehtiyatı ...

    31-03-2020, 12:02

  • 
  • III Dünya Müharibəsi ilə bağlı ciddi XƏBƏRDARLIQ: “Qida ehtiyatınızı dərhal hazırlayın”

    III Dünya Müharibəsi ilə bağlı ciddi XƏBƏRDARLIQ: ...

    13-04-2018, 21:29

  • 
  • Marketdən alınan TAC MMC şirkətinə məxsus qəndin içindən görün nələr çıxdı – FOTOLAR

    Marketdən alınan TAC MMC şirkətinə məxsus qəndin ...

    17-12-2017, 21:45

  • 
  • Dünya Qida Proqramı: Aclıqda yaşayan insanların sayı artıb

    Dünya Qida Proqramı: Aclıqda yaşayan insanların ...

    13-10-2018, 20:30


Təqvim

«    Sentyabr 2025    »
BeÇaÇCaCŞB
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Arxiv xəbərlər

Sentyabr 2025 (255)
Avqust 2025 (567)
İyul 2025 (583)
İyun 2025 (435)
May 2025 (454)
Aprel 2025 (551)
Mart 2025 (351)
Fevral 2025 (529)
Yanvar 2025 (530)
Dekabr 2024 (573)
Noyabr 2024 (576)
Oktyabr 2024 (692)
Sentyabr 2024 (596)
Avqust 2024 (656)
İyul 2024 (677)
İyun 2024 (513)
May 2024 (622)
Aprel 2024 (571)
Mart 2024 (450)
Fevral 2024 (569)
Yanvar 2024 (560)
Dekabr 2023 (584)
Noyabr 2023 (554)
Oktyabr 2023 (618)
Sentyabr 2023 (545)
Avqust 2023 (579)
İyul 2023 (594)
İyun 2023 (462)
May 2023 (595)
Aprel 2023 (596)
Mart 2023 (589)
Fevral 2023 (613)
Yanvar 2023 (498)
Dekabr 2022 (639)
Noyabr 2022 (517)
Oktyabr 2022 (425)
Sentyabr 2022 (519)
Avqust 2022 (496)
İyul 2022 (470)
İyun 2022 (625)
May 2022 (583)
Aprel 2022 (644)
Mart 2022 (663)
Fevral 2022 (651)
Yanvar 2022 (664)
Dekabr 2021 (664)
Noyabr 2021 (661)
Oktyabr 2021 (666)
Sentyabr 2021 (604)
Avqust 2021 (504)
İyul 2021 (542)
İyun 2021 (672)
May 2021 (586)
Aprel 2021 (656)
Mart 2021 (562)
Fevral 2021 (609)
Yanvar 2021 (564)
Dekabr 2020 (580)
Noyabr 2020 (607)
Oktyabr 2020 (752)
Sentyabr 2020 (685)
Avqust 2020 (766)
İyul 2020 (767)
İyun 2020 (675)
May 2020 (641)
Aprel 2020 (807)
Mart 2020 (617)
Fevral 2020 (668)
Yanvar 2020 (528)
Dekabr 2019 (652)
Noyabr 2019 (557)
Oktyabr 2019 (593)
Sentyabr 2019 (546)
Avqust 2019 (454)
İyul 2019 (616)
İyun 2019 (461)
May 2019 (585)
Aprel 2019 (559)
Mart 2019 (459)
Fevral 2019 (490)
Yanvar 2019 (565)
Dekabr 2018 (752)
Noyabr 2018 (732)
Oktyabr 2018 (1046)
Sentyabr 2018 (772)
Avqust 2018 (758)
İyul 2018 (827)
İyun 2018 (795)
May 2018 (757)
Aprel 2018 (859)
Mart 2018 (682)
Fevral 2018 (638)
Yanvar 2018 (851)
Dekabr 2017 (946)
Noyabr 2017 (1150)
Oktyabr 2017 (930)
Sentyabr 2017 (1090)
Avqust 2017 (1200)
İyul 2017 (1511)
İyun 2017 (842)
May 2017 (563)
Aprel 2017 (557)
Mart 2017 (624)
Fevral 2017 (681)
Yanvar 2017 (531)
Dekabr 2016 (514)
Noyabr 2016 (347)
Oktyabr 2016 (403)
Sentyabr 2016 (402)
Avqust 2016 (343)
İyul 2016 (509)
İyun 2016 (646)
May 2016 (660)
Aprel 2016 (680)
Mart 2016 (601)
Fevral 2016 (839)
Yanvar 2016 (467)
Dekabr 2015 (627)
Noyabr 2015 (727)
Oktyabr 2015 (733)
Sentyabr 2015 (579)
Avqust 2015 (308)
İyul 2015 (354)
İyun 2015 (182)
May 2015 (280)
Aprel 2015 (270)
Mart 2015 (371)
Fevral 2015 (277)
Yanvar 2015 (554)
Dekabr 2014 (697)
Noyabr 2014 (584)
Oktyabr 2014 (459)
Sentyabr 2014 (490)
Avqust 2014 (434)
İyul 2014 (505)
İyun 2014 (51)
May 2014 (533)
Aprel 2014 (437)
Mart 2014 (295)
Fevral 2014 (608)
Yanvar 2014 (923)
Dekabr 2013 (1167)
Noyabr 2013 (1064)
Oktyabr 2013 (624)
Sentyabr 2013 (458)
Avqust 2013 (699)
İyul 2013 (900)
İyun 2013 (649)
May 2013 (637)
Aprel 2013 (293)
Mart 2013 (164)
Fevral 2013 (423)
Yanvar 2013 (450)
Dekabr 2012 (881)
Noyabr 2012 (17)

Bütün arxivi göstər / gizlət

Sorğu

 

Hansı bölmədə daha çox xəbər görmək istərdiniz?


 

 
    • youtube
    • twitter
    • rss
    • googleplus
    • flickr
    • facebook
    Copyright © www.GundemXeber.az / Bütün hüquqlar qorunur!
    BİZİMLƏ ƏLAQƏ: tel: (+99412) 538 76 26, (+99450) 289 88 33, (+99470) 248 96 52 - Email: [email protected]
    Ünvan: Bakı şəhəri, Mətbuat prospekti 529-cu məhəllə, ''Azərbaycan'' nəşriyyatı 1-ci mərtəbə
    Qurucusu: Ş.Cəfəri / Direktor: Ç. Cəfəri


    Hazırlayan və ideya müəllifi: Elshan Azizoglu